Program:
Uwaga: program w trakcie aktualizacji
 
Piątek,
6 listopada 2020 r
 
09:00-09:30
Rejestracja uczestników
 
09:00-09:30
Kawa na powitanie
 
09:30
Oficjalne rozpoczęcie konferencji - prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski
 
09:30-10:10
GUEST STAR LECTURE
  • Guzy mózgu – nowości w klasyfikacji, postępowaniu i technice chirurgicznej - prof. dr hab. Dariusz J. Jaskólski (Łódź) – 40 minut

Moderator: prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski

  • 10:10-10:15 Dyskusja - 5 min
 
10:15-10:45
WYKŁAD PREZESA PTN:
  • Nowe leki w padaczce – prof. dr hab. n. med. Konrad Rejdak (Lublin) – 30 min

Moderator: prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski

  • 10:45-10:50 Dyskusja - 5 min
 
10:50-11:55
SESJA I: CHOROBY NERWOWO-MIĘŚNIOWE
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. n. med. Anna Kostera-Pruszczyk
  • 10:50-11:10 Stwardnienie zanikowe boczne – prof. dr hab. med. Kuźma-Kozakiewicz (Warszawa) – 20 min
  • 11:10-11:30 Parapareza spastyczna rodzinna – dr hab. n. med. Iwona Stępniak (Warszawa) - 20 min
  • 11:30-11:50 Wykład sponsorowany – tytuł wykładu i nazwisko wykładowcy w trakcie ustaleń - 20 min
  • 11:50-11:55 Dyskusja - 5 min
 
11:55-12:15
Przerwa kawowa
 
12:15-13:20
SESJA II: PADACZKA
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. n. med. Konrad Rejdak
  • 12:15-12:35 Padaczka w ciąży – dr hab. n. med. Joanna Jędrzejczak (Warszawa) – 20 min
  • 12:35-12:55 Niedrgawkowy stan padaczkowy – postępowanie z pacjentem – prof. dr hab. n. med. Maria Mazurkiewicz- Bełdzińska (Gdańsk) – 20 min
  • 12:55-13:15 Wykład sponsorowany – tytuł wykładu i nazwisko wykładowcy w trakcie ustaleń - 20 min
  • 13:15-13:20 Dyskusja - 5 min
 
13:20-14:10
Przerwa obiadowa
 
14:10-16:15
SESJA III: CHOROBY NACZYNIOWE
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski
  • 14:10-14:50 Postępowanie aktywne w chorobach naczyniowych – tromboliza i trombektomia – 40 min dwugłos:
    Neurolog: prof. dr hab. n. med. Sławomir Michalak (Poznań) – 20 min
    Radiolog Interwencyjny: prof. dr hab. n. med. Robert Juszkat (Poznań) – 20 min
  • 14:50-15:30 Co robić z pacjentem z udarem mózgu bez trombolizy i trombektomii – 40 min dwugłos:
    Neurolog: prof. dr hab. n. med. Sławomir Michalak (Poznań) – 20 min
    Neurolog: prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski (Poznań) – 20 min
  • 15:30-15:50 Profilaktyka choroby niedokrwiennej mózgu – dr n. med. Marcin Wnuk (Kraków) – 20 min
  • 15:50-16:10 Rehabilitacja w chorobach naczyniowych – dr hab. n. med. Iwona Sarzyńska-Długosz (Warszawa) – 20 min
  • 16:10-16:15 Dyskusja - 5 min
 
16:15-16:30
Przerwa kawowa
 
16:30-17:55
SESJA IV: ZAWROTY GŁOWY
Przewodniczący sesji: dr hab. n. med. Alicja Sekula
  • 16:30-16:50 Zawroty głowy i zaburzenia równowagi – punkt widzenia neurologa - dr hab. n. med. Izabela Domitrz (Warszawa) – 20 min
  • 16:50-17:10 Łagodne położeniowe zawroty głowy – dr hab. n. med. Alicja Sekula (Poznań) – 20 min
  • 17:10-17:30 Neuronitis vestibularis – punkt widzenia neurologa – prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski (Poznań) – 20 min
  • 17:30-17:50 Wykład sponsorowany – tytuł wykładu i nazwisko wykładowcy w trakcie ustaleń - 20 min
  • 17:50-17:55 Dyskusja - 5 min
 
17:55
Zakończenie pierwszego dnia konferencji
 
Sobota,
7 listopada 2020 r
 
 
10:00-12:35
SESJA V HOT TOPICS! – NAJWIĘKSZE NADZIEJE NEUROLOGII KLINICZNEJ
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. n. med. Wojciech Kozubski
  • 10:00-10:30 Najnowsze osiągnięcia w leczeniu SMA: dzieci i dorosłych – prof. dr hab. n. med. Anna Kostera-Pruszczyk (Warszawa) – 30 min
  • 10:30-11:00 Przeciwciała monoklonalne w leczeniu migreny – dr hab. n. med. Izabela Domitrz (Warszawa) – 30 min
  • 11:00-11:20 Wykład sponsorowany – tytuł wykładu i nazwisko wykładowcy w trakcie ustaleń - 20 min
  • 11:20-11:50 Nowoczesne leczenie przewlekłego SM – prof. dr hab. n. med. Halina Bartosik-Psujek (Rzeszów) – 30 min
  • 11:50-12:10 Dystrofie obręczowo-kończynowe – dr hab. n. med. Anna Potulska-Chromik (Warszawa) – 20 min
  • 12:10-12:30 Wykład sponsorowany – tytuł wykładu i nazwisko wykładowcy w trakcie ustaleń - 20 min
  • 12:30-12:35 Dyskusja - 5 min
 
12:35-13:00
Przerwa kawowa
 
13:00-14:25
SESJA VI: ZESPOŁY PARANOWOTWOROWE W NEUROLOGII
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. n. med. Sławomir Michalak
  • 13:00-13:20 PRES - wyzwania diagnostyczno - terapeutyczne - dr n. med. Joanna Daria Rybacka-Mossakowska (Poznań) - 20 min
  • 13:20-13:40 Wykład sponsorowany – tytuł wykładu i nazwisko wykładowcy w trakcie ustaleń - 20 min
  • 13:40-14:00 Paranowotworowe zaburzenia ruchowe - dr n. med. Karolina Popławska-Domaszewicz (Poznań) – 20 min
  • 14:00-14:20 Paranowotowrowe zespoły w neurologii – out of shadow (wychodząc z cienia) – prof. dr hab. n. med. Sławomir Michalak (Poznań ) – 20 min
  • 14:20-14:25 Dyskusja - 5 min
 
14:25-14:30
Zakończenie konferencji i rozdanie certyfikatów
Dwa warsztaty fakultatywne:
Łagodne położeniowe zawroty głowy (BPPV)
 
Prowadzący: prof. dr hab. n. med. Alicja Sekula

1.Wprowadzenie do zagadnienia: zawroty głowy

  • Terminologia BPPV
  • Epidemiologia
  • Patofizjologia

2. Kryteria rozpoznawcze w podejrzeniu patologii otolitowej u pacjentów z zawrotami głowy

  • Manewry diagnostyczne w podejrzeniu BPPV
  • Manewr Dix-Hallpike’a
  • Test supinacyny

3. Terapia i rehabilitacja BPPV

  • Ćwiczenia repozycyjne Brandta-Daroffa
  • Manewr uwalniający Semonta
  • Manewr repozycyjny Epleya

4. Follow up w zawrotach głowy

Liczba miejsc ograniczona

6 listopada 2020 r.

Koszt udziału w warsztacie: 350 pln brutto

Ilościowe
EEG
 
Prowadzący: dr n. med. Magdalena Bosak
Mapowanie mózgu, czyli ilościowe EEG, QEEG (quantitative electroencephalogram) to matematyczne i statystyczne analizy aktywności elektrycznej mózgu.

W trakcie warsztatów zostanie przedstawione zastosowanie ilościowego EEG w diagnostyce i ocenie rokowania w chorobach neurologicznych (m.in. udar, choroby neurozwyrodnieniowe, encefalopatia niedotlenieniowa, wątrobowa, padaczka, stan padaczkowy) i psychiatrycznych.

Liczba miejsc ograniczona

7 listopada 2020 r.

Koszt udziału w warsztacie: 350 pln brutto